Szakmai nap az Öveges Laboratóriumban
2014. december 3.

Szakmai nyílt napot szerveztek a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban működő Öveges Laboratóriumban. Az eseményen Patkó Lajos ismertette a minden igényt kielégítő, modern természettudományos kísérleti központ tíz hónapos történetét, valamint egy diákpályázat eredményhirdetésére is sor került.

Az Öveges laboratórium decemberi szakmai nyílt napján Patkó Lajos arról beszélt, hogy minden előzetes várakozást felülmúl a fizikai, biológiai és kémiai kísérleti hely működése. „Saját diákjaink és tanáraink, valamint a hozzánk gyakorlatra érkező gyerekek és pedagógusok egyöntetűen rendkívül elégedettek a laboratórium szolgáltatásaival, szeretnek ide jönni” – hívta fel a figyelmet a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, aki az előzményekről szólva elmondta: 2013 októberében, az őszi szünetben indult az intézményben kialakított Öveges laboratórium kivitelezése.

Mintaszerű volt az együttműködés, így nagyobb fennakadás nélkül készült el a beruházás. Idén februárban adták át hivatalosan a természettudományos laboratóriumot, egy hét múlva pedig már itt is volt az első vendégcsoport: rögtön kiderül milyen az, amikor egymás után három, másfél órás fizika, kémia és biológia előadáson, illetve gyakorlaton vettek részt a diákok. Mint Patkó Lajos kiemelte, az utóbbi tíz hónapban szakmai napokat, biológiai OKTV döntőt, Bolyai Természettudományi Csapatverseny országos döntőt, valamint a biológia, kémia és fizika emelt szintű érettségit szerveztek az Öveges laboratóriumban, ahová a tankerület valamennyi általános iskolájából, a Tamási Áron Gimnáziumból, valamint három XI. kerületi és egy Budakeszi intézményből érkeznek osztályok.

A szakmai napon egy belső pályázat eredményhirdetésre is sor került. A fizikatanárok ugyanis arra kérték a gyerekeket, hogy tésztából építsenek különböző, nagy teherbírású hidakat. Az eredményhirdetésbe bevonták a közönséget is, tippelni lehetett – egy torta volt a nyeremény –, hogy melyik híd, mekkora súlyt bír el. Változatos munkák születtek: volt függőhíd, pilléres megoldás, íves és egyenes híd, a legerősebbnek Mazár Júlia, Drábik Janka és Nyerges Dóra konstrukciója bizonyult, a jól megépített tésztahíd csak 2,3 kiló súly alatt roppant össze. A szakmai nap második felében biológia és kémiai foglalkozásokat tekinthettek meg az érdeklődők, majd előadások következtek. Bemutatták az iskolában nemrégiben üzembe helyezett elektromikroszkópot is. A különleges berendezést a KFKI adományozta az iskolának.