Korszerű laboratóriumot avattak egy hegyvidéki iskolában
mno.hu | 2014. 02. 12.

280 millió forintból a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt laboratóriumot adtak át Budapesten, az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban. A tanteremben az emelt szintű érettségire készítik fel a diákokat. A labort a szórakoztató kísérleteiről híres Öveges Józsefről nevezték el, a tanár mai utódai szintén játékos kísérletekkel próbálják a fizikát és a kémiát a diákokkal megszerettetni.

A 280 millió forintból kialakított tanterem egy olyan korszerű laboratórium, amely az emelt szintű érettségi vizsgára készíti fel a diákokat. A kísérletek közérthetőek, egyszerűek és szórakoztatóak. A névadó Öveges József szellemében próbálnak eljárni. „Kell az a közeg, amiben ők jól érzik magukat, amiben ők ki tudják magukat teljesíteni, kell a testközeliség, kell a gyakorlati megvalósítás, szeretik kézzel fogni a dolgokat” – mondta Patkó Lajos igazgató.

A szórakoztató kísérletek nem öncélúak, a természettudomány tanulásához csinálnak kedvet. A szakemberek tíz éve kongatják a vészharangot: a természettudományok oktatása válságban van az országban. „Évről évre csökkent a jelentkezők száma ezen a területen, és minden évben alacsonyabb pontszámmal jutottak be vagy kerültek be egyetemre. Volt olyan év, három vagy négy évvel ezelőtt, amikor kémia szakra, kémiatanárnak alapképzésre összesen két diák jelentkezett Magyarországon, kettő, nem kétszeres a túljelentkezés, összesen kettő” – mondta Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere.

Laboratóriumi oktatás

Korszerű laboratóriumot avattak egy hegyvidéki iskolában

Ezen akarnak most változtatni. A labort az Arany János Iskola diákjai mellett tizenkét másik partnerintézmény is használja majd. A tervek szerint hetente egyszer, hat órában vendégeskednek itt a körnénykbeli diákok. „A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ országszerte 47 ilyen Öveges programban vesz részt, zömében konzorciumi partnerként a működtető vagy tulajdonos önkormányzatokkal” – mondta Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. A program egyben a pedagógusok továbbképzését is szolgálja, azt várják tőle, hogy a tanárok megosztják majd egymással a szakmai tapasztalataikat.